18 april 2007

Geluk is met de domme


Gelukkig! Het is weer zover. Er is weer een groot onderzoek uitgekomen over geluk. En geluk hebben we, wederom staat Nederland (weliswaar onderaan) in de top-5. Yes, we zijn gelukkig!
De universiteit van Camebridge heeft het allemaal haarfijn uitgezocht. Het plaatje begint bekend te worden, de Scandinavische landen zijn het gelukkigst, de Mediterrane landen het ongelukkigst. Savoire-vivre of het Bertolli olijfolie-gevoel helpen niet, die saaie duffe noorderlingen die de kunst van het leven niet verstaan blijken toch echt keer op keer gelukkiger.
Maar waardoor dat nou precies komt kunnen onze vrienden uit Camebridge niet duidelijk maken.
Geld is het niet, dat hebben ze wel kunnen constateren. Een belangrijk element is wel het vertrouwen dat men stelt in zijn regering. En laat nou diezelfde Nederlanders die hun geloof in politiek en overheid al lang en luidruchtig zijn kwijtgeraak o zo gelukkig zijn! De notoire kankerpitten die nooit een blad voor de mond nemen en zo'n kort lontje hebben, de botteriken van Europa, die zijn vreselijk gelukkig. De logische gevolgtrekking is dus dat die immer zeikende Nederlanders zo maar wat roepen, zonder dat er een diepe gedachte achter zit. Zou het spreekwoord 'Geluk is met de domme' dan toch kloppen? Zou domheid bepalend zijn voor geluk?
Deze stelling lijkt door verder onderzoek bevestigd te worden.
Het gelukkigst zijn ze in Zuid-West-Overijssel en in Oost-Groningen. Zijn daar niet net extra miljarden naartoe gesluisd door voormalig onderwijsminister Maria van der Hoeven omdat die kleine autochtone boerenpummeltjes daar te dom waren om fatsoenlijk te leren lezen en schrijven?
En, extra bewijs: het meest ongelukkig zijn ze in Den Haag. Terwijl je er toch gif op in kunt nemen (Wouter Bos zei het al) dat het doctorandus-gehalte onder de politici ver boven het landelijk gemiddelde zit. Voeg daar nog bij al die ministeries, lobbyclubs en andere rond een regering klevende clubs. Logisch dat de intelligentie daar het hoogst van het hele land moet zijn. En toch zijn ze ongelukkig!
Dus inderdaad, het is nu bewezen, het geluk is met de domme. Spaar die extra miljarden voor het onderwijs uit en hou het volk lekker dom. Voor hun eigen bestwil. Daar worden ze gelukkig van.
En tegelijk is (helaas net nà de week van de filosofie) en passant nog even een stelling van Aristoteles ondergraven, die stelt 'Het echte geluk is het onbeperkte gebruik van het verstand.'

1 opmerking:

Anoniem zei

huh? ik heb het 3 keer met moeite gelezen, maar snap het niet...

maar ben wel gelukkig:)

xxx pim.